De alchemie van circulaire innovatie

Met een circulaire economie – een economie waarin afval geen waardeloos materiaal is maar een waardevolle grondstof – kunnen we 25% van de CO2-uitstoot voorkomen. De kledingindustrie is de op één na grootste vervuiler, na de olie-industrie. Hoe werkt de circulaire economie in deze industrie?

Bert van Son spreekt vanuit zijn ervaring als CEO van MUD Jeans. Vanuit hun gedachte “wat als we allemaal onze rommel opruimen?” neemt de organisatie oude spijkerbroeken in en gebruik deze als grondstof voor nieuwe spijkerbroeken. Met Lease a Jeans huurt de consument een spijkerbroek van MUD Jeans; als eigenaar weet de organisatie dat ze waardevolle grondstoffen na gebruik weer terugkrijgt.

Hoe werkt het idee van de circulaire economie in de kledingindustrie?

Van Son: “Recycling van kleding staat nog in de kinderschoenen. Je hebt te maken met een veelvoud van materialen, zoals wol, polyester, katoen en metalen als rits en knopen. Dat maakt het moeilijker om te recyclen. Dat hebben we bij MUD Jeans aangepakt door te zorgen voor een mono stroom van ruw materiaal: alleen cellulose, katoen. Het hergebruiken begint al bij het ontwerp: maak het in het ontwerp al zo makkelijk mogelijk om het product, als het is gebruikt, te recyclen. Daarom gebruiken we geen leren labels, maar een print op de broek. Zo houden we de stroom van materiaal zo puur mogelijk.”

“Onze andere oplossing: Lease a Jeans. Als member huur je een spijkerbroek en na een jaar bepaal je of je ‘m wilt houden. Je kunt de broek ook terugsturen en voor een nieuw model of washing kiezen. Zo heb je niet de druk van fast fashion, maar draag je wel wat nieuws. De ingeleverde broeken verkopen we als vintage broeken of recyclen we.”

Hoe kan deze vorm van ondernemen voor een ommekeer zorgen?

Van Son: “Circulaire economie is je grondstoffen in de kringloop houden. Voor hergebruik heb je 3 mogelijkheden:

  1. Downcyclen – van oude kleding isolatiemateriaal maken. Dat is een dure grondstof gebruiken voor iets wat met goedkopere grondstoffen af kan.
  2. Recyclen – het hergebruiken van het product waar het voor bedoeld is.
  3. Upcyclen – iets mooiers maken van de grondstoffen die over zijn na gebruik. Denk aan een spijkerbroek die een jaar is gedragen: daar zitten mooie slijtplekken in. We verkopen de ingeleverde Lease a Jeans weer als vintage jeans.”

Hoe zie jij klimaatneutraal of duurzaam ondernemen?

Van Son: “Een social enterprise zoals MUD Jeans is ontzettend leuk; een bedrijf waar je lol kan hebben, het goed kan runnen zonder het ten koste te laten gaan van mensen en milieu. We zijn een B Corp: een vorm van ondernemen waarmee je probeert geld te verdienen maar niet ten koste van mens en milieu.”

Geïnspireerd om zelf klimaatneutraal te ondernemen?

Begin met typen en druk op enter om te zoeken