De overheid doet mee

Subsidies en fiscale regelingen voor het bedrijfsleven

Besparen op de energierekening, snel en het liefst zo veel mogelijk. Wees geen dief van uw eigen portemonnee en vind de juiste fiscale voordelen die passen bij deze ambitie. Zo wordt het ineens veel aantrekkelijker om uw onderneming snel te gaan verduurzamen.

Het opwekken van meer groene stroom en een besparing van het energieverbruik met 1,5 procent per jaar. Het zijn 2 doelen uit het in 2013 getekende Energieakkoord. Om
die transitie naar duurzame energie de komende jaren aan te jagen stelt de overheid een aantal subsidies ter beschikking. Maar wie daarvoor in aanmerking wil komen moet de weg
ernaartoe wel kunnen vinden. En juist daar gaat het regelmatig mis. Welke regelingen en subsidies zijn er? Hoe weet ik of ik voor zo’n regeling in aanmerking kom en waar moet ik
deze aanvragen? Het zijn vragen waar veel bedrijven pasklaar antwoord op hebben, er niet aan toekomen het uit te zoeken en kansen laten liggen. En dat is zonde.

De fiscus helpt een handje

Het helpt om te weten wat er is. Bij sommige regelingen is de pot beperkt en moet je er op tijd bij zijn. Om hier nu alle stimuleringsmaatregelen en fiscale voordelen te gaan opsommen, dat gaat wat ver. Hier volgen de meest interessante opties.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Met deze maatregel kunnen bedrijven 41,5 procent van hun investeringskosten in energiebesparende maatregelen van de fiscale winst aftrekken. Het directe financiële voordeel bedraagt zo’n 10 procent van de investeringskosten. En – ook mooi meegenomen – de energierekening valt straks natuurlijk een stuk lager uit. De overheid stelt overigens wel elk jaar een budget vast.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeren in milieuvriendelijke technieken loont. Met de MIA kunt u namelijk tot 36 procent van het investeringsbedrag vergoed krijgen. Ook deze pot wordt jaarlijks vastgesteld.

Stimuleringsregeling Duurzame Energievoorziening (SDE+ subsidie)

Bedrijven die hernieuwbare energie (gaan) produceren kunnen aanspraak maken op de SDE+ subsidie. U wilt windenergie gaan opwekken of zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal aanleggen? De overheid vult het energietarief aan tot een minimaal bedrag per kWh en dat biedt een hoge mate van zekerheid voor de komende 15 jaar. Deze regeling is de afgelopen jaren erg populair gebleken.

Wet milieubeheer

Al deze maatregelen waar je subsidie voor kunt krijgen zijn natuurlijk niet verplicht. Het is een ander verhaal wanneer het gaat om de Wet Milieubeheer, die is bedoeld om de energiebesparing in ons land te versnellen. Deze wet geeft overheden kaders voor het vaststellen en uitvoeren van milieubeleid. Zo zijn ondernemers met een jaarlijks energieverbruik van minimaal 50.000 kWh of 25.000 m3 gas bijvoorbeeld verplicht tot het nemen van energiebesparende maatregelen wanneer die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Een regel die bijna de helft van de ondernemers overigens nog niet kent, zo bleek eerder uit een onderzoek door Essent. ‘Heel vreemd vinden wij dat niet’, zegt directeur René Toet van Climate Neutral Group. ‘Veel ondernemers worden opgeslokt door de dagelijkse gang van zaken binnen hun bedrijf en hebben daardoor onvoldoende overzicht in de milieuregels die de overheid stelt en vooral de consequenties ervan.’

Concreet weten waar je op kan besparen? Download onze whitepaper Energiebesparing of maak een afspraak!

Begin met typen en druk op enter om te zoeken