De toekomst van mobiliteit

Veel bedrijven kijken op dit moment kritisch naar zakelijke mobiliteit. Het is een grote kostenpost en een grote veroorzaker van CO2. MVO managers, mobiliteitsmanagers en HR professionals buigen zich over de vraag hoe mobiliteit in de toekomst anders kan.

Het nieuwe ondernemen voor een beter klimaat

Climate Neutral Group ondersteunt organisaties in het stellen van klimaatdoelen en ambities, het verduurzamen van mobiliteit en het klimaatneutraal rijden via je leasemaatschappij of tankpas. Met als doel een effectief resultaten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid.


In de praktijk blijkt dat bij bedrijven CO2 én kosten besparingen van 10 tot 25 procent haalbaar zijn op mobiliteit. Hoe? Door minder te reizen, anders te reizen en een betere balans te vinden.


Trends in mobiliteit

De jongste generatie medewerkers hecht minder waarde aan een vaste leaseauto, is meer gewend om te flexwerken en reist vaker met openbaar vervoer. Betekent dit dat we snel naar minder leaseauto’s gaan? Ja, maar veel minder snel dan verwacht. Zodra de jonge generatie kinderen krijgt en buiten de grote stad gaat wonen, verandert de behoefte en wordt er vaak toch gekozen voor een gezinsauto. En als het even kan ‘een auto van de zaak’. Wel blijft de bereidheid om plaats onafhankelijk te werken groot en staat deze generatie meer open voor elektrisch rijden of het gebruiken van apps om reizen te plannen. Mogelijk biedt dat de juiste voedingsbodem om toch een verschuiving te krijgen van bezit naar gebruik. Op dit moment ligt de trend vooral op het delen van de eigen auto. Daarmee wordt steeds vager waar het openbaar vervoer ophoudt en het privé vervoer begint.

Hoe stimuleer je de deelauto? Met de Green Deal Autodelen

Steeds meer interessante apps voor slimmer reizen en mobiliteit maken het delen van vervoersmiddelen makkelijker. In de toekomst zou de zelfrijdende auto in staat kunnen zijn om ’s ochtends om bijvoorbeeld precies 08:10 uur bij de berijder voor de deur te staan. Dezelfde apps kunnen dan ook privé gebruikt worden. Administratief en fiscaal wordt automatisch netjes gescheiden. Slimme agenda’s kunnen zover zijn dat automatisch het vervoer wordt geboekt wat het beste past. Het aantal gereden kilometers neemt af, doordat men meer gewend is om te werken met videoconferencing en de kwaliteit daarvan steeds beter wordt.

Toch blijft een grote groep nog veel onderweg; zoals vertegenwoordigers, accountmanagers, monteurs etc. Dit is ook typisch de groep die veel kilometers maakt en daardoor lastiger te verleiden is om in elektrische auto’s te rijden. Autodelen is voor deze groep vaak minder geschikt. Wel zien we een trend naar kleinere en dus zuinige auto’s zowel door fiscale maatregelen als uit kostenoverwegingen. Monteurs en installateurs hoeven minder mee te nemen en laten onderdelen vooraf bezorgen. Slimme apps om ritten effectiever te plannen worden steeds beter en gemeengoed. De autofabrikanten zullen werk maken van betaalbare elektrische auto’s met een grote actieradius, die ook het vermogen hebben om op de snelweg meer kilometers te maken.


Wist je dat…. CO2-reductie onder de voet van de bestuurder zit?

Alleen al door het effectief monitoren van het brandstofverbruik kun je gemiddeld 2,8 procent brandstof per personenauto besparen. Stel dat elke bestuurder van een personenauto in Nederland zuiniger zou rijden, dan zou je een CO2 besparing hebben van 535.500 ton per jaar. Dit is de jaarlijkse CO2 -uitstoot van alle huishoudens in Nijmegen. Als heel Nederland zuiniger zou rijden zou er minimaal 168 miljoen liter benzine en diesel niet verbrand worden. Goed voor een nationale besparing van € 252 miljoen. Met een intensieve ‘zuinig rijden’-training kan de besparing al gauw oplopen tot zo’n 8 procent. En dit is maar één van mogelijkheden om CO2 en kosten te reduceren!


3 succesfactoren voor de toekomst

Een duurzaam mobiliteitsbeleid kan kosten en CO2 drastisch verlagen. Bovendien geeft het je organisatie ook nog eens een goede reputatie. Welke doelen je ook stelt, met deze drie succesfactoren in je mobiliteitsbeleid kom je een heel eind op weg:

  1. Beperk de keuze voor leaseauto’s met een vastgestelde CO2-norm.
  2. Bepaal het leasetarief inclusief brandstofkosten aan de hand van het werkelijk verbruik.
  3. Beloon zuinige berijders en laat vervuilers betalen.

Wil je meer weten over de toekomst van mobiliteit?

Mobiliteit is een belangrijk speerpunt in onze dienstverlening. Climate Neutral Group (CNG) heeft een stevige positie in de mobiliteitsmarkt verkregen door samen met leasemaatschappijen oplossingen te bieden voor CO2-compensatie: klimaatneutraal rijden. Daarnaast geeft CNG bedrijven direct advies over het verduurzamen van mobiliteitsbeleid. De afgelopen jaren zien wij dat veel werkgevers behoefte hebben aan onafhankelijk advies op het gebied van duurzaamheid.

Tijdens het seminar Future Fit op donderdagmiddag 31 mei geven we kennis en praktische handvaten om aan de slag te gaan met het terugdringen van je klimaatimpact. Zo kun jij het mobiliteitsbeleid Future Fit maken.

Wil je meer weten over het nieuwe ondernemen voor een beter klimaat?

Begin met typen en druk op enter om te zoeken