Energiebesparing groot succes in gemeente Almere

Helft van deelnemende bedrijven voert binnen een jaar maatregelen uit

Veel gemeenten hebben de ambitie om in de periode 2022 – 2030 klimaatneutraal te worden. Ook de gemeente Almere heeft die ambitie voor 2022. Daarvoor stelt ze haar ondernemers, scholen en verenigingen energiescans van Climate Neutral Group ter beschikking. Met concrete maatregelen uit de scan besparen bedrijven op energiekosten en verminderen ze hun CO2-uitstoot.

Voor de gemeente Almere zijn energiebesparing en duurzame opwek belangrijke pijlers. Daarbij helpt ze haar ondernemers en inwoners graag om samen stappen te maken. In zowel 2016 als 2017 stelde ze 200 energiescans beschikbaar voor bedrijven. De scans zijn onderdeel van het programma ‘Energie Werkt!’. De gemeente bekostigt de energiescans voor ondernemers inclusief het jaar begeleiding vanuit Climate Neutral Group. En juist die begeleiding is essentieel.

Met 3 pagina’s een duidelijk beeld

Met de energiescan geven we in 3 pagina’s een duidelijk beeld en heldere maatregelen.Een verademing vergeleken met de dikke boekwerken die vaak uit gangbare energy audits komen. We bieden inzicht in besparing en kijken wat de ondernemer al heeft gedaan. Meer dan de helft van de bedrijven neemt al in dat eerste jaar concrete stappen, zoals het installeren van led-verlichting. De scan laat ook zien welke investering erbij komt kijken en in hoeveel tijd de maatregel is terugverdiend. Bedrijven maken daarbij een balans tussen de soms langere terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen en het anticiperen op een duurzame bedrijfsvoering.

Begeleiding en doorpakken op actie

Het jaar van begeleiding is belangrijk; het zorgt voor het halen van resultaten en doorpakken van maatregelen. We merken dat het werkt, de activatiegraad ligt op 50%, dit betekent dat binnen een jaar de helft van de ondernemers een eerste implementatie heeft gedaan. Een bedrijf is niet in de kern bezig met het klimaat; een autobedrijf bijvoorbeeld draait om auto’s verkopen. Af en toe wordt er over verlichting en energie nagedacht, maar het duurt even voordat het op de agenda komt te staan. Dat gaat sneller als het bedrijf concrete terugverdienmodellen heeft liggen van implementaties waarmee flink op de energiekosten kan worden bespaard.

Concreet weten waar je op kan besparen? Download onze whitepaper Energiebesparing of maak een afspraak!

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief!

  • Dit formulier verzamelt uw naam en e-mailadres zodat wij u aan ons nieuwsbriefbestand toe kunnen voegen. Hiermee houden we u op de hoogte over maatschappelijk verantwoord ondernemen. U leest in onze privacyverklaring alles over hoe wij uw verstuurde gegevens opslaan en beschermen.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
close-link