Gemeente Almere laat ondernemers ruim €2 miljoen investeren in vergroening

Donderdag 7 maart was het zover, de ontbijtsessie Energieneutrale Gemeenten op het Stadhuis in Almere. Het doel? Kennisdelen over de resultaten van het 4-jaren programma ‘Energie Werkt!’ van de gemeente Almere. Het programma is onderverdeeld in vijf verschillende werklijnen: zon, warmte, wind, scholen & verenigingen en bewoners & bedrijven. De ambitie van het programma: in 2022 energieneutraal. Terugkijkend kunnen we concluderen dat er flinke stappen zijn gezet bij de gemeente Almere. Wel is het noodzakelijk om de ambitie te verleggen naar 2030, 2022 is niet haalbaar gebleken. Tijdens de ontbijtsessie lag de focus op de stappen die er zijn gezet in de vijfde werklijn – bewoners & bedrijven – en specifiek op de implementaties bij bedrijven.

Hoeveel weet jij van Almere?

Na een ontbijt werd de aftrap verzorgd door Frans Zwagemakers, adviseur bij Economische Zaken van de gemeente Almere, en tevens moderator van de ochtend. Frans besloot het petit comité, voornamelijk bestaande uit wethouders en beleidsmedewerkers, te testen op hun kennis over de gemeente Almere. Hoeveel inwoners heeft Almere? Hoeveel bedrijven zijn er werkzaam in de gemeente? Het bleek uitdagend te zijn om de juiste cijfers op te lepelen. Wel ontstond er een open sfeer in de zaal die zeer bruikbaar was voor de rest van de ontbijtsessie.

Bijeenkomst Gemeente Almere

De worsteling van de klimaattransitie

Na de aftrap nam Maaike Veeningen, Wethouder Ruimtelijke Ordening en Economische Ontwikkeling bij de gemeente Almere, het woord. Ze verzorgde het formele welkomstwoord waarbij ze benadrukte wat voor gigantische uitdaging de klimaattransitie is voor ons allemaal. Aansluitend betrad Ronald van Meygaarden, bestuurslid bij Klimaatverbond en oud-wethouder gemeente Geldermalsen, het podium. Ronald vertelde over zijn ervaringen als wethouder, en dat er ook zonder financiële middelen veel te bereiken valt op het gebied van duurzaamheid. De voorbeelden van energiecoöperaties en andere effectieve samenwerkingen passeerden de revue. Vragen als ‘wanneer is grond meer waard: bij agrarisch gebruik of bij het plaatsen van zonnepanelen/windmolens? En wie bepaalt dit?’ gaf stof tot nadenken en zorgde voor flink veel interactie in de zaal.

Een bowlingbedrijf op weg naar energieneutraal

Hierna werd het tijd voor het interview, het hoofdelement van de ontbijtsessie. De volgende vijf personen namen plaats in het interviewpanel:

  • Anja de Graaff (projectleider Energie Werkt! bij gemeente Almere)
  • Anko Kuyt (projectleider Vastgoed bij gemeente Almere)
  • Lieneke Knuyt (energieadviseur Climate Neutral Group)
  • Bas van den Brenk (directeur Klimaatroute)
  • Gert Jan van Maanen (eigenaar Bowling Almere)

Bijeenkomst Gemeente Almere

In het interview werd duidelijk hoe de ambitie van de gemeente Almere zich heeft vertaald in de praktijk. Climate Neutral Group heeft de afgelopen 4 jaar in samenwerking met Klimaatroute bij ruim 300 bedrijven energiescans ingezet. Dit gaf de ondernemers inzicht in de eerste mogelijkheden: welke maatregelen kan ik nemen in mijn pand? Wat is hierbij de investering, winst en terugverdientijd? Deze cijfers blijken noodzakelijk om een ondernemer te activeren voor energiebesparing en duurzame opwekmogelijkheden. Gert Jan (Bowling Almere) beaamde dit:

‘’Ik houd me vooral bezig met het grootmaken van mijn ‘ballentent’, en hier was ik de eerste jaren zo druk mee. Toen Climate Neutral Group me een energiescan aanbood namens de gemeente Almere heb ik deze aangenomen, het kostte mij geen tijd. Het pand was al vrij energiezuinig opgebouwd, wel waren er mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Hier had ik wel interesse in’’.

5000 extra zonnepanelen

Meer ondernemers hebben tijdens het programma Energie Werkt! aangegeven interesse te hebben in zonnepanelen. Er waren echter flinke hobbels, waaronder de kwaliteit en de investering. Gezien het grote aantal zonnepanelenaanbieders verzanden de ondernemers in keuzeverlamming. Een aanbod, gecheckt door de gemeente Almere en collectief aanbesteed, bood daardoor uitkomst. De winnende partij was, zonder dat er extra punten zijn toegekend aan lokaal, een zonnepanelenaanbieder in Almere. Hierdoor zijn de investeringen ook lokaal gemaakt, een extra pluspunt. Door de collectieve vorm van aanbesteden is er inkoopvoordeel behaald; maar liefst 18%. Mede hierdoor is iedere ondernemer in het zonnepanelencollectief uiteindelijk akkoord gegaan met het aanbod, en zijn er in totaal 5300 extra zonnepanelen geplaatst op de bedrijfsdaken in Almere. Het mooie is dat de ondernemers in Almere ruim 10x zoveel zelfstandig hebben geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen en duurzame opwekking, dan dat de gemeente Almere heeft geïnvesteerd in de implementaties via Climate Neutral Group. Een zogenaamde ‘nudge’ vanuit de gemeente blijkt dus effectief om de ondernemer aan de gang te krijgen!

Mooi resultaat. En nu doorpakken!

Complimenten over de aanpak werden uitgewisseld. Aanwezigen haalden een extra uitdaging aan: de warmtetransitie. Hoe gaat de gemeente Almere hiermee om? Anja de Graaff legde uit dat er pilotprojecten plaatsvinden op het gebied van diepe geothermie. Frans vroeg zich af: ‘Mooie resultaten, maar waar gaat de gemeente Almere zich de komende 4 jaar op richten?’ Er zijn flinke stappen gezet, maar eerlijk is eerlijk: de totale benutte potentie is nog maar 7%. Oftewel, werk aan de winkel. De focus van de werklijn Bedrijven ligt de komende vier jaar dan ook op intensivering en uitrol van de bestaande aanpak. Want hier valt nog heel veel winst te behalen.

Wil je net als gemeente Almere het bedrijfsleven activeren om werk te maken van energiebesparing en duurzame opwek? Neem dan contact op met Lieneke Knuyt via lieneke.knuyt@climateneutralgroup.com

Whitepaper energiebesparing

Download de whitepaper:
Energiebesparing in je gemeente

  • Dit formulier verzamelt uw naam en e-mailadres zodat wij u aan ons nieuwsbriefbestand toe kunnen voegen. Hiermee houden we u op de hoogte over maatschappelijk verantwoord ondernemen. U leest in onze privacyverklaring alles over hoe wij uw verstuurde gegevens opslaan en beschermen.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken