Het medicijn voor een duurzame toekomst?

Voor Cell Signaling Technology (CST) is duurzaamheid de gewoonste zaak van de wereld – én een hele belangrijke. Jeske Koomen, officemanager sinds 2012 werkzaam bij CST, vertelt ons op welke manier duurzaamheid wordt geïmplementeerd binnen de organisatie en hoe het leeft bij anderen om hen heen. Wat kunnen we van hen leren?  

Cell Signaling Technology ontwikkelt en produceert antilichamen, ELISA-kits, ChIPkits, proteomische kits en andere gerelateerde reagentia. Deze worden gebruikt om cellen te bestuderen die van invloed zijn op de menselijke gezondheid. Al in 2001 nam CST duurzaamheid op als een van de kernwaarden in de organisatie. Hiermee waren én zijn zij één van de voorlopers in deze sector. Als onderdeel van het Leiden Bioscience Park werkt CST samen met de gemeente, universiteit en andere bedrijven in de bioscience sector om duurzaamheid voorop te zetten. Deze vereniging gevestigd in Leiden ziet een enorme drive om te verduurzamen bij alle betrokken partijen.  

Keuzes voor een duurzame toekomst  

CST is recentelijk verhuisd naar een nieuwe locatie in het gebouw van Achmea, waarbij ze wederom specifiek gekozen hebben voor een locatie dichtbij het treinstation. Goede ov-mogelijkheden en de flexibiliteit om te kiezen voor thuiswerken zijn twee manieren waarop CST kiest voor een duurzame mobiliteit. CST is daarnaast met een tal van duurzame initiatieven bezig. Van een duurzaam gebouw naar ecovriendelijke producten in de kantine en van energiebesparende vriezers naar het verwerken van gebruikte handschoenen in nieuwe producten zoals frisbees.  

De duurzame focus heeft voor CST naast CO2-reductie een andere mooie bijkomstigheid. De jonge werknemer die nu de arbeidsmarkt opkomt wil werken bij een partij die zich inzet voor een betere wereld. Volgens onderzoek van GoodUp is het MVO-beleid voor maar liefst 50% van de millennials medebepalend om te kiezen voor een bedrijf. Cell Signaling Technology is een jong bedrijf waar de medewerkers trots zijn om er te werken. De beste ambassadeur is tenslotte de eigen medewerker.  

Duurzaamheid zit in de genen  

CST is al jaren bezig met een duurzaam beleid, en heeft op internationaal niveau een Green Comité en een Sustainability Coördinator. In lijn met de UN’s Science Based Targets initiative richten zij zich op een jaarlijkse reductie van 3% om een totale reductie van 1.2 gigaton ten opzichte van 2010 te realiseren. Ook probeert CST haar vliegkilometers en de bijbehorende CO2-uitstoot te reduceren. Door in te zetten op goede skype trainingen voor de medewerkers en het reizen zo efficiënt mogelijk in te zetten weet CST de uitstoot al naar beneden te brengen. Helaas merken ook zij, net zoals zo veel anderen, dat er een bepaald gedeelte vluchten gemaakt móet worden – de business moet doorgaan. Hiervoor klopten ze bij Climate Neutral Group aan – wat kunnen ze doen aan de CO2-uitstoot van hun vliegreizen die ze moeten maken? CST heeft ervoor gekozen de uitstoot die ze niet verder kan reduceren, te compenseren met het Gold standard waterput project in Oeganda.

Dit klimaatproject zorgt voor de plaatsing, renovatie en onderhoud van waterputten in Oeganda met als doel deze breed toegankelijk te maken voor plattelandsbewoners. Met de toegang tot schoon water wordt CO2 bespaard, omdat men het water voor gebruik niet meer hoeft te koken om bacteriën te doden. Dit gebeurt helaas nog steeds op open vuur. Ruim een derde van de wereldbevolking kookt nog dagelijks op een open vuur, meestal binnenshuis. De rook die daarbij vrijkomt is enorm slecht voor de gezondheid, bovendien draagt het bij aan ontbossing en klimaatverandering.  

1 ton CO2 compensatie betekent 1.405 liter schoon water voor huishoudens in Afrika. 

Verlagen van de voetafdruk naar vergroten van je handafdruk  

Het inzicht dat de CO2-voetafdruk hen verschaft heeft Cell Signaling Technology geholpen bij het verkrijgen van draagvlak binnen de organisatie. Een snelle vergelijking tussen 2017 en 2018 gaf al een daling van de CO2-uitstoot weer. Volgens Jeske begint een goede aanpak voor een duurzame(re) bedrijfsvoering bij bewustzijn – zowel onder de eigen medewerkers en in de keten. Voor de eigen medewerkers doen ze dit middels een green comité en het uitnodigen van sprekers met een inspirerend verhaal. Neem duurzaamheid op in je kernwaarden, neem je verantwoordelijkheid en straal het uit. Grijp elke gelegenheid aan om deze boodschap uit te dragen. CST brengt een jaarlijks verslag uit met de genomen MVO stappen en de ambitie voor het komende jaar. Zo zet je je na het verlagen van je voetafdruk in voor het vergoten van je handafdruk.

Geïnspireerd door het verhaal van Cell Signaling Technology en ook aan de slag met een duurzaam reisbeleid? Neem contact op met Marjan Verbeek of lees het whitepaper Duurzaam Zakenreizen.  

Whitepaper Duurzaam zakenreizen

Download de whitepaper:
Duuzaam zakenreizen

  • Dit formulier verzamelt uw naam en e-mailadres zodat wij u aan ons nieuwsbriefbestand toe kunnen voegen. Hiermee houden we u op de hoogte over maatschappelijk verantwoord ondernemen. U leest in onze privacyverklaring alles over hoe wij uw verstuurde gegevens opslaan en beschermen.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken