Hoe Sivomatic de kattenbakvulling 100% klimaatneutraal maakt

Het streven naar klimaatneutraliteit blijft voor veel bedrijven een ambitie. Het idee dat om tot meer duurzaamheid te komen immens veel werk, tijd en investeringen kost, is hardnekkig. Het weerhoudt misschien zelfs jou ervan om concrete te stappen te nemen. Sivomatic, één van de grootste aanbieders van kattenbakvulling in Europa, is al jaren 100 procent klimaatneutraal. Wat kun je van Sivomatic leren?

Er zijn meerdere redenen om klimaatneutraliteit na te streven. Het terugdringen van CO2-uitstoot reduceert de schade die de opwarming van de aarde aan mens en natuur kan berokkenen. Maatschappelijk, ecologisch en economisch verantwoord ondernemen is daarnaast niet alleen voor consumenten steeds belangrijker, maar ook voor stakeholders en andere belanghebbenden. Het familiebedrijf Sivomatic is om deze redenen sinds 2013 bezig om op klimaatgebied voorop te lopen, net zoals ze al voorop liepen in de markt van hoogwaardige kattenbakvulling.

Echt duurzaam willen zijn drijft Sivomatic

De focus op kwaliteit zit in de vezels van Sivomatic en daar kwam de focus op een lagere milieu-impact bij. Peter Verseveldt, directeur bij Sivomatic, legt uit hoe de beslissing om te focussen op duurzaamheid tot stand kwam: “De klimaatimpact van kattenbakvulling is niet zo groot en wordt door consumenten ook niet als problematisch ervaren. Maar Sivomatic is sterk intrinsiek gemotiveerd om de meest milieuvriendelijke producent in haar segment te zijn.” Het grote marktaandeel speelde hierin mee, want de producent levert naast hun eigen label ook vulling voor private labels. “En inkopers van huismerken voor vaak grote retailorganisaties hanteren de klimaatimpact bij dit product niet als inkoopcriterium,” licht Verseveldt toe. “Hoewel we wel een kanteling zien in de traditionele gerichtheid op prijs.”

Duurzaam én topkwaliteit

De impact van Sivomatic’s ambities en de algehele stijgende bewustwording van duurzaamheid sijpelt langzaam door bij de grote producenten en inkopers. Het is een effect van de inspanningen die de producent uit Moerdijk teweeg heeft gebracht. Omdat Sivomatic zich focust op het topsegment van de markt, mochten geen van de veranderingen invloed hebben op de kwaliteit van het product. De perfect absorberende klei voor de vulling werd gevonden in Turkije en deze bleek ook het meest duurzaam omdat je er maar weinig van nodig hebt. De beste en meest gebruiksvriendelijke verpakkingsmogelijkheden zijn getest en de processen van de logistieke service liggen continu onder een vergrootglas.

Kiezen voor Klimaatneutraal Gegarandeerd

Klimaatneutraal gegarandeerd

Klimaatneutraal gegarandeerd

Samen met Climate Neutral group startte Sivomatic enkele jaren geleden het traject om 100 procent Klimaatneutraal Gegarandeerd te worden. Dat behelsde investeringen in een groot zonnepanelenproject door het plaatsen van 1300 panelen. Sivomatic compenseert voor overige CO2-uitstoot via een klimaatproject in Turkije.  Ook moesten de producten voldoen aan de standaard Klimaatneutraal Gegarandeerd, zodat ook daar het stappenplan van inzicht, reductie, compensatie, verificatie en communicatie met het keurmerk is doorlopen.

Je ziet, duurzaamheid bereiken behelst veel denkwerk. Samen met het advies van Climate Neutral Group (CNG) en een scherp uitgestippeld traject is het echter niet zo hobbelig als je misschien denkt. Enkele bedrijven, die gecertificeerd zijn volgens de standaard Klimaatneutraal Gegarandeerd (product, dienst en/of onderneming), zijn:

  • Noordhoff Uitgevers
  • Bunzl 
  • Asito
  • Terberg Leasing 
  • Brabant Water
  • SMG Groep
  • Van Zelst Automaten
  • Superunie – koffie en thee in assortiment van het huismerk g’woon (Deen, Hoogvliet, Emté etc.) huismerk PLUS, 1debeste (Dirk) en oké (Dekamarkt)

Wil je meer informatie over hoe CNG je kan helpen met hun Klimaatneutraal Gegarandeerd-traject, neem dan contact op met:

Mark Huis in ’t Veld
030 – 232 6175

 

Begin met typen en druk op enter om te zoeken