Ondernemers snakken naar meer informatie over verduurzamen

Ondernemers snakken naar meer informatie over verduurzamen

… Kopt de NOS vandaag, 9 januari 2019

Veel Nederlandse ondernemers zeggen graag hun steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de economie. In de praktijk blijkt het lastig. Vooral kleinere ondernemers hebben behoefte aan meer informatie over het verduurzamen van hun bedrijf. Dat blijkt uit een enquête die de Kamer van Koophandel heeft gehouden. Lees verder >>>

Het is makkelijker dan je denkt!

Climate Neutral Group biedt een praktisch stappenplan voor ondernemers om snel stappen te zetten op het thema klimaat. Het start met INZICHT: in de CO2-voetafdruk van de onderneming. Weten waar je de uitstoot zit is enorm belangrijk. Begin dan met het laaghangende fruit: snel en tegen lage kosten CO2 reducerende maatregelen nemen. Dan direct plannen maken voor reductiemaatregelen op langere termijn; breng de kosten in kaart, de terugverdientijd en maak een duurzaam investeringsplan. CNG is een expert om MKB’ers daarbij te ondersteunen. CNG is er voor ondernemers die graag willen, maar de tijd niet hebben om er zelf helemaal in te duiken. Bij het ondernemen zelf, ligt hun hart, is hun core-business en CNG snapt dat als geen ander. En iets ander: een ondernemer ontkomt er niet meer aan….

Van willen naar moeten: de informatieplicht m.b.t. genomen maatregelen om energie te besparen.

Naast de bestaande energiebesparingsplicht, opgenomen in de Wet Milieubeheer, komt er een informatieplicht voor organisaties die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken. De informatieplicht moet energiebesparing gaan versnellen. Zo krijgt de transitie naar een CO-vrij Nederland een impuls. Bedrijven moeten uiterlijk 1 juli 2019 aan het bevoegd gezag rapporteren welke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder u heeft genomen. Een beetje MKB onderneming valt al snel onder de de energiebesparing en informatieplicht, met als doel de handhaving efficiënter te gaan inrichten. De vrijblijvendheid gaat er vanaf! Daarmee wordt duurzaamheid niet meer iets wat een bedrijf wil, maar wat een bedrijf moet.

CNG heeft ook hier de tools voor: de Aanpak Energiebesparing. Praktisch en onafhankelijk, van energiescan tot en met de implementatie van  maatregelen. Diverse gemeentes in Nederland maken er gebruik van, door de Aanpak gratis aan te bieden aan ondernemers in hun gemeente. De gemeente Almere is een mooi voorbeeld. Daar heeft deze Aanpak geleid tot een zonnepanelen-collectief, waarmee CNG een groep bedrijven in Almere helpt om via een inkoopcollectief zonnepanelen aan te schaffen.

‘Paris-proof’ ondernemen wordt normaal!

Het Klimaatakkoord dat eind 2015 in Parijs werd gesloten, treedt bijna in werking. Daarmee moet Nederland, die dit akkoord onderschreef, een tandje bij schakelen. Niet vreemd dus dat het nationale Klimaatakkoord gesloten is met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Daarin is als doelstelling vastgesteld om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland voor 2030 met minimaal 49% te reduceren ten opzichte van 1990, en voor 2050 met minimaal 95 procent ten opzichte van 1990. Daarmee sluit dit akkoord aan op de afspraken van Parijs.

Met het ontwerp van het Klimaatakkoord ligt er een omvangrijk samenhangend pakket waarmee Nederland deze ambitie (49%) kan halen. Komende maanden rekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het ontwerpakkoord door. Over wie dat gaat betalen worden nu al flinke discussies gevoerd. Door de politiek, groene groeperingen, die het ontwerpakkoord niet ver genoeg vonden gaan, bedrijven en burgers. Los van de resultaten van de doorrekening van de maatregelen, is het voor iedere ondernemer verstandig om aan de slag te gaan, want maatregelen gaan komen en op termijn ben je voordeliger uit. En waarom niet. CNG heeft tal van organisaties geholpen en zijn goed op weg ‘Paris-proof’ te worden. Ze laten zien dat het kan met een positieve businesscase, trotse werknemers en daarmee een werkgever waar jonge ambitieuze mensen graag aan de slag gaan!

Klanten en consumenten vragen er om!

…of je als ondernemer nu de zakelijke markt of de consument bedient. Bedrijven en consument vinden ‘het klimaat’ een steeds belangrijker thema en nemen het mee in hun aankoopbeslissing. Een extra ‘driver’ om aan de slag te gaan. Het bedrijfsleven hanteert steeds vaker duurzame inkoopcriteria en de consument kiest graag voor producten die rekening houden met onze ‘planet’.

Aan de slag

CNG heeft tal van whitepapers en brochures* die je op weg helpen:

Contact ons bevlogen team

Daarnaast tal van praktische diensten en een ervaren team, die ondernemers ontzorgen met het verduurzamen en om ‘Paris Proof’, futureproof, te worden. Ieder heeft zijn of haar specialisme: energie, mobiliteit, duurzaam zakenreizen, footprints van organisaties, Life Cycle Analysis van producten met als doel: duurzaam en zelfs klimaatneutraal ondernemen en produceren. Eén ding hebben de CNG’ers allemaal gemeen: enorm bevlogen op het thema klimaat.

Ondernemer en de CO2-voetafdruk van je bedrijf in kaart brengen? Contact dan Eline Weerts

Gemeente of branchevereniging en geïnteresseerd om het ondernemers in je gemeente of vereniging in beweging te krijgen met de Aanpak Energiebesparing? Neem dan direct contact op met Lieneke Knuyt of Martijn in ’t Veld. Ook voor energiebesparing en energietransitie helpen ze ondernemers graag verder.

Klimaatneutrale producten op de markt brengen of in het schap van uw winkel? Neem dan contact op met Mark Huis in ’t Veld

De mobiliteit van je organisatie verduurzamen? Marjan Verbeek is dé specialist op dit gebied!

Bel 030-2326175 of vul ons contactformulier in en wij koppelen je graag aan de specialist die je verder helpt. Inspiratie, tips en trends? Lees hier verder en abonneer je op onze nieuwsbrief. Daar vind je ook informatie over events, kennissessies en ronde tafels die wij regelmatig organiseren.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken